10 gode råd om boligkøb i Rødkærsbro

Profilbillede
dato

Du behøver ikke være en bolighaj for at blive boligejer. Men det hjælper at vide lidt om markedet.

Derfor – for helt egen regning – et par gode råd om at købe ejerbolig. Jeg har både købt og solgt boliger, men vigtigst af alt, så har jeg sorteret grundigt i de gode råd, jeg selv har fået af eksperter.

Lyt eksempelvis ikke til boligrådgiveres (eller svogers) råd om, hvordan renten udvikler sig.

For selv de klogeste økonomer aner reelt ikke, om renten går op eller ned på sigt.

Og renten er vigtig, for den bestemmer prisen, altså hvor dyrt det er at låne og altså at sidde i huset.

Bankrådgivere kan finde på at sige, vi skal vælge lån ud fra, om vi tror renten går op eller ned. Så må vi gerne smile lidt til (og ad) ham eller hende. For det ved vi, naturligvis, heller ikke.

Vælg det rigtige lån
Overvej et kortforrentet lån, kaldet flexlån, hvis du vil betale mindst muligt for varen og tør (og har råd til at) gamble. Her kender du kun prisen i enten et, tre, fem eller 10 år. Det kaldes lånets løbetid. Så bliver renten fastsat på ny. Og den kan både være gået op og ned (Dyrere eller billigere siden sidst).

Et fastforrentet lån giver sikkerhed for, at prisen ikke stiger i lånets løbetid. Det betaler du for. Prøv at se på den sidste side i lånetilbuddene fra banken. Der står sort på hvidt, hvad du betaler over 30 år for det ene og for det andet lån, hvis den korte rente da ellers stod stille. Der er stor forskel i prisen på de to lån, men husk på, prisen jo nok ændrer sig på flekslån, og ”regningen” gøres så op efter 30 år.

Noget andet er de penge (gebyrer og afgifter), som du skal betale for at få lånet. Tinglysningsafgift er staten, der tager penge for at lade dig få registreret lånet. Men du kan godt stille spørgsmålstegn ved, om du skal betale hele afgiften. Også selv om der er tradition for det – eksempelvis i Jylland, at køber betaler det hele. Det er i sidste ende op til en forhandling, hvis man altså orker det.

Man kan også stille spørgsmålstegn ved de gebyrer bank og realkredit tager. Det kan være, du kan få dem til at droppe eller sænke et gebyr, hvis du har en anden bank, der ikke tager samme, høje gebyr.

Især prisen på en bolig kan forhandles, selv om, ja, i en periode har det været ”sælgers marked”, hvor man indimellem skulle byde over udbudspris for at få boligen. Det er dog ikke det normale scenarie.

Brug statistikker – eksempelvis på Boligsiden.dk eller Boliga.dk. Der kan du se, hvad din drømmebolig blev solgt til sidst, den blev solgt. Samt salgsprisen for de andre huse på vejen.

Spørg banken
Hvis du er usikker på, hvad du tør byde, så indled med et prisforslag. Det er ikke juridisk bindende. Det er et bud (eller det kan det i hvert fald teoretisk blive), så pas på at sende et bud afsted.

Det er derimod en god idé at være i banken først, for så ved du, hvad du reelt har råd til og kan få lov til at låne. Det virker mere seriøst at have det på plads.

Spørg gerne i to banker. Der kan være stor forskel på, hvilket beløb du kan låne i bank 1 og bank 2.

Få som en selvfølge både et bankforbehold og advokatforbehold ind i købsaftalen, som er det papir, der fastlægger aftalen mellem køber og sælger. Så kan du komme ud af handlen uden at skulle betale for det, hvis banken eksempelvis ikke vil låne dig penge, eller advokaten opdager en ”showstopper”, at der eksempelvis kommer en trafikeret vej tæt på din drømmebolig, eller der i en ejerboligforening er stor udgifter på vej til kloakering eller tag, som du ikke har luft til i dit budget.

Lyt til de erfarne
Lyt til dem med erfaring. Tag en håndværker med ud og se boligen, også selv om der er en tilstandsrapport på boligen. Lyt til alle gode råd. Men tag lidt skepsis med. Ejendomsmægleren er eksempelvis sælgers mand, ikke din - selv om han/hun både er flink, veltalende og velklædt.

Banker vil gerne låne penge ud og tjene på det. Det samme vil håndværkerne og så videre.

Og det er jo fair nok, men de behøver ikke tjene mest på os. Vel?

Slutteligt; hvis du synes, boligmarkedet er stukket helt af, så er der andelsboliger og lejeboliger. Dem må vi give gode råd om en anden, god gang. God boligjagt.

Kilde: Redaktionen