Tirsdag d. 16. april vil Niels-Bjerre Poulsen analysere den aktuelle politiske situation i USA og tage os igennem nogle af de faktorer, som til mange iagttageres overraskelse har svækket det amerikanske demokrati.
2024 kan meget vel blive et skæbneår i amerikansk politik. Op gennem den amerikanske historie har USA været betragtet som et særdeles stabilt forfatningsbaseret demokrati. Den opfattelse har gradvist ændret sig de seneste par år.
Nok er USA fortsat verdens førende supermagt, og den amerikanske økonomi fortsat et lokomotiv for verdensøkonomien, men på begge politiske fløje kan man nu finde en udbredt opfattelse af, at den politiske polarisering mellem de to store partier, demokrater og republikanere, har nået et niveau, hvor det er sværere for mange at bevare tilliden til demokratiets bærende institutioner. Samtidig vinder konspirationsteorier og autoritære ideer frem i en del af den amerikanske befolkning, hvilket har gjort det endnu sværere at holde sammen på nationen. Nogle taler ligefrem om, at USA befinder sig i en ”kold borgerkrig”.
Niels Bjerre-Poulsen
Tirsdag d. 16. april er der nu mulighed for at blive klogere på situationen, når Niels-Bjerre Poulsen analyserer den aktuelle politiske dagsorden i USA. Niels Bjerre-Poulsen er cand. mag. i Historie og Amerikanske Studier fra Københavns Universitet, og ph.d. i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. Han er ansat som lektor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet, og er forfatter til en lang række bøger og artikler om amerikansk historie, politik og samfundsforhold i USA.
Foredraget arrangeres i samarbejde med Viborg Folkeuniversitet og finder sted på Hovedbiblioteket i Viborg d. 16. april kl. 19.00. Billetter à 100 kr. + gebyr købes på viborg.dk.